Visegrádi kalandok!

Minden út vezet valahova!

Jöhet a hétvége, a hosszú hétvége, a szabadság, a vakáció! Indulhatunk autóval, autóbusszal, vonattal, hajóval, mindenképpen megérkezzünk VISEGRÁD-ra, a Thermal Hotel Visegrád-hoz. De talán legszebb a hajóút.
Ha a Dunán visz a hajó, már Dunakeszinél élvezhetjük a szép partvidéket. Gödnél láthatjuk a Homokszigetet, ha!, ha elég kicsi a Duna vízállása.

Dunakeszi - Göd

Gyönyörködhetünk Vác-ban. Csodálhatjuk Verőce árvíztől védő Duna-parti támfalát, melyet nem akárki, hanem Ybl Miklós tervezett.

Vác - Verőce

Ha a Szentendrei-Dunaágon megy a hajó, újra elismerjük, hogy szép Szentendre, hogy nem csoda, ha Móricz Zsigmond nyaralót építtetett Leányfaluban,

Szentendre - Leányfalu

hogy Tahitótfalu csendes, kellemes hely lehet. De mikor Nagymaros feltűnik, akkor már Visegrádon célba is értünk.

Tahitótfalu - Nagymaros

Pár percre a kikötőtől megérkezünk a szállodába, a Thermal Hotel Visegrád-ba, és kiülhetünk napozni. Ez a szállás 3 perces sétára van a vízparttól. A Thermal Hotel Visegrád a festői Dunakanyarban, Visegrád peremén található,(Budapesttől 40 km-re északra). A vendégeket légkondicionált lakóegységek és wellness-szolgáltatások is várják. Az ízlésesen berendezett, erkélyes szobákból kilátás nyílik a parkra vagy a Dunára.  A hotel egyik legfőbb nevezetessége a Danube étterem, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Dunakanyarra, és akár 220 vendég kiszolgálására is képes. Az étterem egyaránt kínál hagyományos magyar, valamint nemzetközi fogásokat, amelyeket a vendégek a gazdag svédasztalról vagy az étlapról választhatnak ki.  A vendégek a Thermal Hotel Visegrád számos kellemes bárjában lazíthatnak kedvenc italuk társaságában.

Thermál Hotel VisegrádHa kiváncsi vagy a hotel éppen aktuális akciós ajánlataira, kérlek kattints erre a zöld linkre:
 
ÉRDEKEL!

De ha esik az eső, fúj a szél, a szálló termál vize akkor is ránk vár! Hajóról is látszik, de aki autóval érkezik Visegrádra annak mégjobban feltűnik, mekkora kapun lép be a városba. Egy ilyen várost meg kell ismerni.

Thermál Hotel Visegrád - Városkapu

Hiszen a rómaiak is fontosnak tartották, ha 320 körül I (Nagy) Constantinos császár (306-337) a Római Birodalom északi határát, a Pannonia provinciát védő limest megerősítve, rendeletet adott Pone Navata castrum - erődítmény - felépítésére a Sibrik dombon.

Sibrik domb - Töklámpások

Bár régi neve feledésbe merült, szláv neve Visegrád - Magas-vár - jelzi, hogy használatban volt az erődítmény, sőt falait felhasználva, itt jött létre 1009-ben Szent István rendeletére az akkor alakuló vármegye ispáni székhelye. Az ispáni vár falait megemelve, kápolna és lakótorony is épült, amelyben Salamon királyunk raboskodott, I (Szent) László királyunk akaratából. És így született egy közmondásunk: "Fénylik, mint Salamon töke", mert hogy a rab éjjel meg ne szökhessen, nem elég, hogy zárkájának ajtaját befalazták, körbe töklámpásokkal világították a tornyot - mondja a népi krónika.

Salamon-torony - Alsóvár

DE!, a tatárjárás után a kisméretű ispáni várat felhagyva, a ma látható Salamon-tornyot, amelyet fal köt össze a főúton levő kapuval IV. Béla királyunk építtette az 1250-es években, így egy Alsóvárat fejlesztve ki, pénzverő műhellyel, gazdasági épületekkel, erős fallal körülvéve. A Felsővárat-Fellegvárat - királyunk felesége Laszkarisz Mária építtette eladott ékszerei árából, a 330 m magas sziklacsúcson, hogy egy újabb tatárjárás esetén legyen hova menekülnie a környék asszonyainak, gyermekeinek. Már csak azért is érdemes ide felsétálni, mert csak ilyen hatalmas várvédő kapun lehet bejutni a várba.

Fellegvár - Várkapu

Itt a középkor, sokmindent láthatunk, és a panoptikum nagyon érdekes. Királyi lakoma Károly Róbert királyunk asztalánál 1335 októberében. A meghívottak Luxemburgi János cseh király és Nagy Kázmér lengyel király, vagyis összeültek a "Visegrádi Hármak" (ma V4-ek). Hogy kötődtek a szövetségek, alkuk, kibékülések, az biztos.

Panoptikum

De mit látunk a terített asztalon? Sokféle kenyér, kalács, sajt, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, alma, körte, szőllő, citrom, narancs, töltött fácán, malac, bor, de nincs pulyka, paradicsom, paprika, burgonya, kukorica!, ha nem volt még Amerika!

Dunakanyar

És ha a magasból körbenézünk, akkor látjuk igazán milyen csodás a táj. De van Visegrádnak királyi palotája is a Duna-parton.

Reneszánsz rom - Herkules-kút

Még Károly Róbert királyunk (úgy 1325 körül) kezdte építeni, majd Mátyás király (1458-1490) építtette valódi, a külföldiektől is dicsért reneszánsz palotává! A palota belső zárt udvarának ékessége a reneszánsz Herkules-kút, Giovanni Dalmata (1440-1514) olasz szobrász alkotása. És a felsőudvar híres késő gótikus - (kezdődő) reneszánsz stílusú oroszlános díszkútját budai mesterek faragták 1483-ban. Csak "mesterek" voltak, ezért nem maradt meg a nevük.

Oroszlános kút - Ablakkeret - Visegrádi Madonna

A palotának kápolnája is volt (mára restaurálva), megtalált mérműves ablakkeret részletei gótikára utalnak, de reneszánsz alkotás szentélyének dísze, a megtalált "Visegrádi Madonna", Tommaso Fiamberti firenzei szobrász domborműve. Ha már láttuk a Fellegvárból NAGYMAROS-t, megéri átmenni a komppal közelebbről is megnézni. Főleg, hogy a Duna innenső partjáról még monumentálisabb Visegrád vára. Nagymarost 1257-ben említik Morus néven ahova a tatárok pusztítása után német hospeseket telepítettek. Hatalmas Főtere van! őrizve annak emlékét, hogy amíg török hódoltság alá nem került, a királyok átjőve Visegrádról itt rendeztek lovagi játékokat, amelyekről egy bécsi követ még 1572-ben is! ír.

Nagymaros

A könyörületes lovagiasság eszményének állít emléket Nagy Attila szobrászművész "Szent Márton" főtéri szobra, hiszen Ő a város védőszentje is. És, hogy a rombolás, de főleg a kitartás!, mit eredményez, mutatja a város XIV.sz.-ban épített római katolikus "Szent kereszt felmagasztalása" temploma. Gótikus ablakai mutatják a XIV. századot, ami után jött rombolás de újjáépités is, mutatják barokk ablakkeretei, és a templom előtt Lukács István "Szent István és Boldog Gizella" szobra.

Ha már a Duna bal partján vagyunk érdemes a Duna mentén keleti irányba VERŐCÉ-re is elmenni. Itt is találunk római hídfőállást, igaz csak romokban. A Duna partján sétálva közelebbről is meg lehet nézni, a híres épitészünk, Ybl Miklós tervezte Duna-parti támfalat, mert ilyet csak itt Verőcén építettek.

Verőce

A városban láthatunk barokk stílusban épült római katolikus templomot és copf stílusban épült református templomot. Megnézhetjük a váci püspök építtette Migazzi-kastélyt, amely ugyan barokk stílusban épült 1774-ben, de 1824-ben már klassziciszta vonásokat kapott. Mindig a kérdőjelek az érdekesek, és itt van. A hagyomány szerint itt halt meg Botond vezér és ott temették el, ahol ma a kastély áll. Biztos nem találtak sírt, mikor a kastély alapjait ásták? Verőce újkori látvonyossága a "Hét Vezér Harangja", amelyet Makovecz Imre tervezett, és még harangjátékot is hallhatuk, reggel, délben, este, ha épp ott vagyunk.

Migazzi-kastély - Hét Vezér harangjai

De érdemes a Duna bal partján Nagymarostól nyugati irányba is elindulni, ZEBEGÉNY-re. 1851-ben adták át a forgalomnak a Váctól Pozsonyig nyúló vasútvonalat. Ekkorra épült meg a hétlyukú vasúti völgyhíd, ami a maga kategoriájában Magyarország második legnagyobb hídja.

Zebegény - vasúti híd

Ha van erdélyi szecessziós stílus, és van!, akkor a legjelesebb képviselője Kós Károly volt, aki nemcsak építész, de grafikus, író, könyvszerkesztő, kiadó, tanár, politikus, Erdély polihisztora volt. 1908-ban még mint friss diplomás összefogott Jánszky Bélával, és megtervezték a zegebényi Havas Boldogasszony római katolikus templomot. Két év alatt felépült. És nemcsak az épület tömbje vonza a tekintetet, hanem a belső tere is, amelyet Körösfői Kriesch Aladár a magyar szecesszió másik jeles képviselőjének freskói díszítenek! Ezt nem szabad kihagyni!

Havas Boldogasszony templom - Freskók

Mialatt visszatérünk Visegrádra, a Duna jobb partján nyugati irányba, érdemes DÖMÖS-t felkeresni. Talán, hogy lássuk milyen helyen is érték bajok királyainkat. A régészek kiderítették, hogy palota is állt itt. Mialatt a németek ellen készülődött, I Béla királyunk trónja itt dőlt össze, halálosan megsebesítve a királyt 1063-ban. 1107-ben Könyves Kálmán királyunk öccse, Álmos herceg prépostságot alapított Dömösön, amely mint káptalan is működött. Templomot és monostort is építtetett. Mikor az ellenségeskedés túl nagy lett a király és a herceg között, Álmost és fiát, Bélát a király parancsára 1115-ben megvakították, és Dömös kolostorába zárták.

Havas Boldogasszony templom - Freskók

Több ilyen tragédia nem történt, de a török időkben, talán már 1541-ben a prépostság díszes épületeit felégették, elpusztították. Mára feltárták a háromhajós templom altemplomát, és a még megmaradt hevederívek, az íveket tartó oszlopok még megmaradt fejezetei, lábazatai alapján restaurálták. Az oszlopok fejezetei híven tükrözik a nálunk is jelen levő román építészetet, van köztük: geometrikus, állatalakos, növénydíszes. Kevés XII.századi építészeti emlékünk maradt, ezt érdemes megnézni!
 

WELLNESSHÉTVÉGE HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

x
WellnessHétvége
A feliratkozással tanúsítom, hogy elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot. Tiszteletben tartjuk az Ön adatait és kizárólag saját és üzleti partnereink ajánlataival keressük meg.

Hazánk vidéki wellness szállodáinak kézzel válogatott ajánlataira kíváncsi? Jó helyen jár!

A legolcsóbb wellness ajánlatokra vadászik? Wellness csomagok akár 40-70% kedvezménnyel!

Szeretné, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás szolgálja ki? Várjuk, hogy megismerhessük!

Már feliratkoztam