Medence tervezés épités

Amire szüksége lesz:

Elsősorban megfelelő hely a kertben, vagy a házban.  Építési engedély medence tervezés épités takaritás
A jelenleg hatályos jogszabályok szerint az 5 köbméternél nagyobb űrtartalmú fürdő és más célú medence létesítésénél az építtetőnek építési engedélyt kell kérnie az ingatlan fekvése szerinti elsőfokú hatóságtól.
Nem utolsósorban pénz

Egy medence is lehet kiviteltől függően középkategóriás vagy luxus, azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy egy kellően előrelátó építtető középkategóriás medencéjét néhány év alatt csúcskategóriássá tudja fejleszteni. A medencére fordított összeg tehát tág határok között változhat..

Két alapvető eset lehetséges: a kerti, valamint a beltéri elhelyezés. Sokan szeretnék a két megoldást valamilyen szinten ötvözni. Nekik azt javasoljuk, hogy csak nagyon jó építész, illetve kivitelező támogatásával válasszanak ilyen megoldást, előre tisztázzák a szerkezet részleteit, legjobb, ha a kivitelezőtől referenciát is kérnek.

Kerti medence
Az építésénél fontos, hogy feltöltött talajon alapozni nem szabad, és komyolan kell venni az építési hatóság előírásait.

Ki ne szeretne a háza udvarába egy akkora medencét, amiben lehet úszni, pancsolni? A kerti medence kivitelezése olcsóbb, nincs szükség párátlanító, szellőztető rendszerre, sőt, még a víz fütése elhagyható vagy elhalasztható.

Ha már megvan a medence, ki kell alakítani a környerzetét is. Lehetőleg ne ültessünk fákat és bokrokat, mert a róluk elhulló levelek feleslegesen terhelik a tisztítórendszert. Ha szélvédett helyen van, elkerülhető a nagyobb hőveszteség, kevesebb szennyeződést hordhat oda a szél, és a hőérzet is kellemesebb. Fontos a medence kiemelése környezetéből, így nem válik a szélhordalékok, csapadékvizek gyüjtőhelyévé.

Beltéri medence
A kültéri medencével ellentétben bármikor használható, nincs szükség téliesítésre. Mivel a környezeti hatások nem jelentősek, így üzemeltetése kevesebb gonddal jár.
A kiszabaduló pára kezelhetősége érdekében a medencetérben a levegő hőmérséklete 2-3 fokkal haladja meg a medencevíz hőmérsékletét. Célszerü a medencét az épülettől szerkezetileg elválasztani. Figyeljünk oda a medencetér fütésének, párátlanításának gondos tervezése, az épületrész, nyílászárók jó hőszigetelésére. Az épület szerkezeti károsodásának elkerülése érdekében a medence vízzárósága is fokozott odafigyelést igényel.

Vízszűrés
A vízszűrés feladata kettős: egyrészről az, hogy a medencevízben a vizet nem kívánatos élettérré tevő lebegőanyag- és szervesanyag-tartalmat oly mértékben csökkentse, hogy az élet zavaró mértékű burjánzását elviselhető vegyszeres kezeléssel blokkolja, másrészről a szem számára is vonzóvá, kristályosan átlátszóvá, uszadék és lebegőanyag mentessé tegye. A szűrésnek két fázisát lehet megkülönböztetni: az előszűrést és a szűrést. Előszűrés alatt a nagyobb uszadékok (gallyak, levelek, rovarok, stb.) eltávolítását értjük.
A tulajdonképpeni medencevíz szűrés alatt az 1 mm-nél kisebb lebegőanyagok és a kolloidális méretű szennyeződések eltávolítását értjük. A szűrés minősége elsősorban a szűrőanyagtól függ. A legáltalánosabban használt, a természet által is kipróbált szűrőanyag a kvarchomok. Az egyéb megoldások tulajdonképpen kényszermegoldást jelentenek.
A leggyakrabban alkalmazott szűrőanyagok:

Kvarchomok
A szűrőréteg vastag (magán medencéknél is 30-50 cm), a homok szemcsenagysága 0,6-0,8 mm. Az uszodatechnikai kvarchomokszűrők zárt, hengeres műanyag vagy rozsdamentes acél tartályok, amelyek kb. félig vannak kvarchomokkal töltve.

Speciális papírbetét, műanyag szűrőbetét, szivacsbetét.
A szűrőréteg igen vékony (0,5-2,0 mm), merev anyag
Vegyszeres kezelés nélkül a medencék vize néhány héten belül bezöldül, használhatatlanná válik, ezért a ma elterjedt technológiák mellett a vegyszerezés mindenképpen szükséges része a vízkezelésnek.

A vegyszerezés feladatai:
• Fertőtlenítés
A vízben egészségügyi kockázatot jelentő vírusok, baktériumok, gombák elpusztítása. A fertőtlenítő hatást szokásosan oxidációs hatású vegyszerekkel (klór, bróm, jód, káliumpermanganát, aktív oxigén, ózon), vagy egyéb eljárással, (pl: ezüstözés, UV besugárzás, sósvizes fertőtlenítés).
• Algamentesítés
A fertőtlenítés mellet a vegyszeres vízkezelés másik kiemelt feladata az algaölés. Az algaspórák a széllel vagy esővel kerülnek a vízbe, emiatt elsősorban kerti medencéknél elkerülhetetlen az algásodási hajlam.

• pH beállítás
A víz pH-értéke a víz savasságát-lúgosságát mutatja. A semleges pH-érték 7,0. A természetes vizek pH-értéke enyhén lúgos (7,2-7,4). Az ivóvízre megengedett pH tartomány (6,8-8,5). A medencevízre javasolt pH érték 7,2-7,6.

• Teleltetés
A teleltetés vegyszerigénye abból fakad, hogy a legtöbb fóliás és műanyag medence gyártója előírja, hogy a medencét vízzel feltöltve kell átteleltetni. A téliesítő vegyszerek csökkentik a vízkőkiválási hajlamot, algagátló hatóanyaguk révén megakadályozzák a letakart medencében az algák szaporodását, megkönnyítve ezzel a tavaszi takarítást.
Automatikus működésű berendezések
A medencék karbantartásához tartozó műveletek részben vagy egészben automata berendezésekre bízhatók. Tudni kell azonban, hogy az automata berendezések alkalmazása nem jelenti azt, hogy nem kell a medence karbantartásával foglalkozni, csupán a ráfordított időt csökkenti, illetve az emberi feledékenységet, pontatlanságot küszöböli ki:


• Automata kezelőszelep
• Automata porszívó
• Vegyszeradagoló berendezések
• Páramentesítő berendezések.


Szerkezeti kialakítás
Vasbeton, csempe vagy üvegmozaik burkolattal:
A leghagyományosabb és Magyarországon mind a mai napig legáltalánosabban alkalmazott medenceszerkezet a zsaluzott vasbeton. Erre az építési módra általában jellemző, hogy az egyéni igényekhez maximálisan igazodik, azaz a medence mérete, alakja, mélysége, kiemelésének mértéke tetszőleges lehet. Általában csempével, vagy üvegmozaikkal lehet burkolni. A szakszerűen kivitelezett vasbeton medencéről elmondható, hogy a legtartósabb, mondhatni örök életű szerkezet.

Fóliázott betonmedence:
Külföldön és most már hazánkban is igen gyakoriak a fólia burkolatú medencék. Ebben az esetben a medence belső felületén PVC alapanyagú, UV stabilizált fóliaburkolat kerül elhelyezésre, ami biztosítja a vízzárást, és a felület megjelenését is. A fólia vastagsága általában 0,8-1,5 mm.
Fém-fóliás medence:
A medence építés talán legolcsóbb módja. Ebben az esetben a vízzáróságot PVC alapanyagú, UV stabilizált fólia biztosítja, ami konkrét méretekben kerül gyártásra, és készen megvásárolható. A medenceépítés építőmesteri munkái ezen technológia alkalmazásával lényegesen leegyszerűsödnek, házilag is könnyen elvégezhetők, ezáltal a kivitelezés költsége tovább mérsékelhető.
Műanyag (Polipropilén) medencék:
Magyarországon jelenleg a beton medencék mellett a második legelterjedtebb medencetípus. A felületük általában mintázott a csúszásveszély elkerülése érdekében.

Az uszodavíz kezelésének legfontosabb alkotóelemei a víz szűrése, a víz megfelelő intenzitású és irányú áramoltatása a medence minden részén, illetve biológiai, kémiai kezelése. Az ezekhez szükséges berendezések, szerelvények beépítése a medencébe feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a medence vize hosszú időn keresztül kristálytiszta legyen. Emellett érdemes megfontolni, hogy milyen gépészeti elem kerüljön még beépítésre, illetve hogyan lehet megteremteni a lehetőségét egy későbbi komfortnövelésnek.
A víz medencébe történő bevezetése, áramoltatása, elvezetése alapján kétféle alapvető rendszert különböztetünk meg: feszített víztükör és a fölözővel ellátott süllyesztett víztükör.

Süllyesztett víztükör
• szokásos magánmedence méreteknél vízkezelés szempontjából egyenértékű a feszített víztükrű rendszerrel,
• kivitelezés egyszerűbb, olcsóbb,
• medenceszerkezet kisebb helyigényű, és nincs szükség járulékos építészeti objektumra (kiegyenlítő tároló),
• a vízforgató rendszer működése járulékos zajoktól (víz csörgedezése) mentes, - vegyszerkipárolgás mértéke alacsonyabb.

Feszített víztükör
• medence mélysége teljes egészében kihasználható (nincs a vízfelszín felett 10-15 cm perem),
• nincs vízkő- és zsíros szennyeződés lerakódás a vízvonal magasságában,
• esztétikai szempontból általában kedvezőbb a megítélése.

WELLNESSHÉTVÉGE HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

x
WellnessHétvége
A feliratkozással tanúsítom, hogy elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot. Tiszteletben tartjuk az Ön adatait és kizárólag saját és üzleti partnereink ajánlataival keressük meg.

Hazánk vidéki wellness szállodáinak kézzel válogatott ajánlataira kíváncsi? Jó helyen jár!

A legolcsóbb wellness ajánlatokra vadászik? Wellness csomagok akár 40-70% kedvezménnyel!

Szeretné, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás szolgálja ki? Várjuk, hogy megismerhessük!

Már feliratkoztam