Házipor allergia poratkaporatka fotója. Házipor allergia okozójaHázipor allergia és az ágynemű

Sokan nem is tudják, hogy nem csak az udvaron tartanak háziállatot, hanem kész állatkert van magában az ágyneműben, és ez nem vicc! Tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, szemviszketés, szájpad viszketés, légúti panaszok, bőrproblémák? Talán ismerősek a tünetek? Érdemes továbbolvasni, mert néhány egyszerű óvintézkedéssel sokat segíthetünk a problémákon!

A házipor allergiának hívott betegséget valójában nem a házipor, de még csak nem is a poratka, hanem az atka székletében lévő fehérje váltja ki. Ennek az ürüléknek a belélegzése, illetve a vele való érintkezés vált ki leggyakrabban allergiás tüneteket.

A háziporatka ürüléke elsősorban légúti betegségeket okoz, így kialakulhat allergiás nátha, asztma egyaránt. Bőrünkkel érintkezve pedig csalánkiütést, ekcémát okozhat.

Az allergia tünetei jól ismertek: tüsszögés, orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás, szemviszketés, szájpad viszketés, légúti panaszok.

A háziporatkák fő tápláléka a mi elhalt, lehullt hámsejtjeink, ami naponta kb. 1,5 gramm is lehet. Ezzel a mennyiséggel kb. egymillió atka napi betevőjét biztosítjuk. Az atkák főleg a magas páratartalmú környezetet és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedvelik. Ezért sajnos az ágynemű az atka egyik legkedveltebb lakhelye a sok hámsejt, a magas páratartalom és a viszonylag magas hőmérséklet miatt.

A házipor-atka szorosan együtt él számos penészgombafajjal, amelyek számára előemésztik az elhalt és lehullott hámsejteket. A gombák viszont az atka ürülékét hasznosítják fő élelem- és nitrogénforrásként. Ezért a néhány éve használt tollas és szintetikus töltőanyagot tartalmazó párnáikban több ezer gombaspóra is lehet, ami párnánként több millió spórát jelent.

Számos gombafaj válthat ki allergiás reakciót, egyes esetekben - a rájuk érzékeny embereknél - pusztán a bőrfelületünkre kerülve. A gombák belélegzése súlyosbíthatja a már évek óta meglévő asztmát, illetve a légzési elégtelenségben szenvedők állapotát.

Mivel életünk egyharmadát ágyban, párnák közt töltjük, érdemes néhány megelőző intézkedést megtennünk:
• A hálószobából távolítsunk el minden "porfogót" (pl. szőnyeg, tollpárna, stb.).
• Az ágynemű huzatot hetente ki kell mosni.
• A lakás hőmérsékletét célszerű 20 °C alatt tartani.
• Tilos a tollas ágynemű használata.
• A levetett ruháinkat ne a hálószobában tároljuk.
• Alkalmazzunk atkaölő szereket és nagy teljesítményű speciális porszívót.
• Használjunk latexből készült matracot.
• Használjunk atkamentes ágyneműt!

Ha ezeket az óvintézkedéseket megtettük, igyekezzünk minél jobban odafigyelni arra, hogy felerősítsük immunrendszerünket, mert a legtöbb allergia hátterében többnyire legyengült immunrendszer áll!INNEN -ONNAN:

 

JÓ TUDNI:  Bevetetlen ágy a háziporatka ellen.

A háziporatka élelméül az elhalt és levált emberi hámsejtek szolgálnak, melyek bőven találhatóak az ágyneműben. Életének és szaporodásának pedig kifejezetten kedvez az emberi test által éjszaka fenntartott hőfok és páratartalom. 

Egy számítógépes modellezés eredménye, hogy az ágynemű bevetetlen állapotban annyira képes kiszáradni, mely már kedvezőtlenül befolyásolja a poratka életét, sőt akár pusztulásukhoz is vezethet. Ezzel szemben a beágyazás akadályozza az ágynemű szellőzését, és megőrzi az éjszakai magas páratartalmat.

Érdemes követni azt a régi tanácsot, hogy az ágyneműt - főképp nyáron - napoztassuk időnként több óra hosszára.

Szebb álmokat mindenkinek!

[Petneházi Szilvia – atkamentesagynemu.com]

Allergia ellen  további gyógyszerek 


WELLNESSHÉTVÉGE HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

x
WellnessHétvége
A feliratkozással tanúsítom, hogy elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot. Tiszteletben tartjuk az Ön adatait és kizárólag saját és üzleti partnereink ajánlataival keressük meg.

Hazánk vidéki wellness szállodáinak kézzel válogatott ajánlataira kíváncsi? Jó helyen jár!

A legolcsóbb wellness ajánlatokra vadászik? Wellness csomagok akár 40-70% kedvezménnyel!

Szeretné, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás szolgálja ki? Várjuk, hogy megismerhessük!

Már feliratkoztam