Egészségtelen levegő az uszodákban

A fedett uszodákat rendszeresen látogató gyerekek tüdő-sejtjei károsodhatnak - derült ki egy újonnan közzétett tanulmányból.

Azt a Clara-sejtnek nevezett tüdősejtet éri a támadás, mely a légúti megbetegedések ellen védi a szervezetet. A kutatók szerint a klór melléktermékeinek belégzése okozza az elváltozást.
Eddigi tapasztalatok is kimutatták, hogy a versenyszerűen úszók körében gyakoribb a légzőszervi megbetegedés és az asztma, melyet a klór gázainak belégzése okoz. Mindez arra enged következtetni, hogy az uszodákat gyakran látogatók Clara-sejtje legyengül.


"Sejtéseink szerint az uszoda levegőjében található klórhidrát károsítja a tüdőt és a légúti szerveket, ez gyerekeknél asztmát is okozhat." - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek dr. Brigitta Json Lagerkvist, a kutatás vezetője. Ahhoz hogy tényszerű következtetéseket vonhassunk le, még több kutatást kell elvégeznünk.

Az Environmental Health Perspectives decemberi számában közzétett tanulmány szerzője azonban úgy gondolja, nem tanácsolhatja a szülőknek, hogy ne vigyék uszodába a gyerekeket. A tanulmányban részt vevő 10-11 éves gyermekek, akik havonta egyszer látogatták az uszodát, CC16-koncentrációja alacsonyabbnak bizonyult az átlagoznál, ez a Clara-sejtek károsodását mutatja. Az uszoda fertőtlenítéséhez használt klór nem csupán a tüdőre van negatív hatással, nagyobb koncentrációban a szemet és a torkot is irritálja. A kutató fontosnak tartja az uszodák szellőztetőrendszerének korszerűsítését.

 

 


WELLNESSHÉTVÉGE HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

x
WellnessHétvége
A feliratkozással tanúsítom, hogy elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot. Tiszteletben tartjuk az Ön adatait és kizárólag saját és üzleti partnereink ajánlataival keressük meg.

Hazánk vidéki wellness szállodáinak kézzel válogatott ajánlataira kíváncsi? Jó helyen jár!

A legolcsóbb wellness ajánlatokra vadászik? Wellness csomagok akár 40-70% kedvezménnyel!

Szeretné, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás szolgálja ki? Várjuk, hogy megismerhessük!

Már feliratkoztam