Fűszernövények Majoranna Rozmaring Zsája

A fűszernövények illó- és aromaanyagai a sok napsütés hatására alakulnak ki.

Nálunk vadon csak kevés fordul elő, de pl. a zsálya az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel. Többségéük közepesen fényigényes, szeretik a tüző napot. Sok napsütés hatására nemcsak dinamikusan növekednek, hanem az illó- és aromaanyagaik is ekkor alakulnak ki. Ennek ellenére félárnyékban, ablakokban, verandán is kiegyensúlyozottan növekszik. A virágzáskor vagy a közvetlenül utána gyűjtött leveleiben a legtöbb az illóolaj, éppen ezért tanácsos otthon is tartani élő növényt, hogy mindig friss kerüljön az ételekbe.


Petrezselyem
Ez az a fűszer, amiből a legtöbbet fogyasztjuk, minden nap ott van az asztalunkon. Ez az egyik legtartalmasabb zöldségfélénk. Jótékony hatásairól talán keveset tudtunk eddig. Vértisztító hatásának köszönhetően gyógyír az allergiára, csökkenti a hörgőkre ható ingereket, vagyis az allergiás tüsszögést is. Tisztító hatással van a májra, megszünteti az inzulin érzékenységet, és magas a vastartalma. Nagyobb mennyiségben nem tanácsos tisztán fogyasztani, levét fogyaszthatjuk más zöldség levével összekeverve, vagy leveleit salátában.


Bazsalikom
Erős, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Kiválóan alkalmas saláták és paradicsomos, gombás ételek ízesítéséhez. Elengedhetetlen fűszere az olaszos ételeknek és mártásoknak - fokhagymával együtt a klasszikus pesto-szósz alapja.

Érdemes a leveleket még fiatal korukban leszedni. Ezután vágjuk fel és morzsoljuk el. Főtt ételekhez a főzés utolsó percében adjuk hozzá, így nem vesznek el belőle az illoolajok. Tartósíthatjuk fagyasztással vagy szárítással egyaránt.
Érdekesség:
A növény illata elűzi a legyeket is. A bazsalikomlevél vízbe áztatva frissítő hatással van a szervezetünkre.

Zsálya
Ajánlott húsokkal együtt főzni, pl. kacsa, sertés, mert segíti az emésztést.
A levél vöröshagymával együtt kitűnő töltelék csirkéhez. A virág megjelenése előtt közvetlenül le kell szedni a leveleit. Szárítással lehet tartósítani. A növény virágját salátákba használhatjuk fel, forrázata enyhe, illatos tea.
Érdekesség:
szárított levelei elűzi a rovarokat. A zsálya leve segít halványítani a bőrön lévő foltokat. A zsálya levele serkenti az emésztést, fertőtlenítő, gombaölő hatású.

OreganoOregano
Erősebb ízű, mint a majoranna, ezért a jó oregánóból elég egy csipet. Az ízek intenzívitása miatt ujjainkkal szétmorzsolva adjuk az ételhez. Az oregano az olaszos ételek, pizzák, omlettek és sajtos ételek elmaradhatatlan ízesítője.


Rozmaring
Étvágyfokozó, illetve emésztést elősegítő hatását használják fel az ételkészítésnél, amikor a baromfi-, bárány-, vadhúsokat sütés előtt rozmaringlevéllel szórják be. Hasonló hatást érhetünk el, ha a burgonya, borsó, spárga, mángold főzőlevébe rozmaringágat dobunk. A ma oly népszerű flekken- és roston sütésnél is egyre gyakrabban használják. Leveseket, húsokat, mártásokat ízesítenek vele fűszerként

Majoranna
Levelei halványzöldek, édeskés, fűszeres ízűek. Leszárítva is jól megőrzi ízét, legmegfelelőbb, ha virágzás előtt szedett leveleket szárítjuk  Ha ezeket a növényeket tápanyagban gazdagabb földben neveljük, illatuk is erősebb lesz. Ősz végén vágjuk vissza egyharmadra a szárakat. A majoránna jól megy pástétomokhoz, halhoz, vadhoz, csirkéhez, sűrű levesekhez. A paradicsom, a burgonya, a tökfélék és a bors ízét kiemeli.
Érdekesség:
Forrázata kitünő meghülés és megfázás ellen. A majoránnaolaj vagy -főzet fürdővízhez adva relaxáló hatású.

Szurokfű
A szurokfű hajtásai kissé szétterülőek, levele borsízű, virága fehér vagy halvány rózsaszín. A levelek egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak, továbbá jó még köhögésre és fejfájásra.

Borsmenta
Mint teanövény, a borsmenta nagyon ismert, azonban kevesen tudják, hogy levelei a konyhában jó szolgálatot tesznek. Keverhető kakukkfűvel és majorannával együtt. Nedves talajon, félárnyékban és meleg helyen fejlődik legjobban. Többnyire két évig termesztik és évenként kétszer vágják a leveleket. Cserépben is tarható. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad.
Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt köcsönözhetünk ételeinknek.


Ánizs
A növény maga nem túl magasra nő. Néhány milliméteres szürkés színű termése a fűszer. Illata a köménymagra emlékeztet, de annál édesebb. Általában egészben használjuk, ha meg kell törni, mindig csak annyit porítsunk, amennyit azonnal felhasználunk, mert könnyen elveszíti aromáját Főzelékekhez, vadételekhez, mártásokhoz, édességekhez, gyümölcskenyerekhez, italokhoz (likőrök, puncsok) használjuk.
Jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket.





WELLNESS KONYHA 
                  -  Az vagy, amit eszel!

Vajon  mivé válsz, ha mindig csak vacak ételeket eszel?

Napjainkban, amikor egyre jobban ügyelünk a külsőnkre, nem lenne értelme komolyabban elgondolkodni azon, hogy mi zajlik bennünk? DE IGEN! És ezért figyelhető meg egyre növekvő érdeklődés a wellnesskonyha iránt.

A wellness konyha magába foglalja a legfrissebb, szerves gyümölcsök és zöldségek kiválasztását, beszerzését és felhasználásukat a húsok és egyéb hozzávalók ízének fokozására.  Kiemelt jelentőségű  olyan  hozzávalók mint a tengeri halak, mind pedig a szárnyasok használatára.   





WELLNESSHÉTVÉGE HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

x
WellnessHétvége
A feliratkozással tanúsítom, hogy elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot. Tiszteletben tartjuk az Ön adatait és kizárólag saját és üzleti partnereink ajánlataival keressük meg.

Hazánk vidéki wellness szállodáinak kézzel válogatott ajánlataira kíváncsi? Jó helyen jár!

A legolcsóbb wellness ajánlatokra vadászik? Wellness csomagok akár 40-70% kedvezménnyel!

Szeretné, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás szolgálja ki? Várjuk, hogy megismerhessük!

Már feliratkoztam