Fengshui a lakásban

Yin Yang Fengshui a lakásbanÉrezzük jól magunkat az otthonunkban!

A lakás belső terének elrendezésénél figyeljünk a yin és yang arányokra, mert általában ott érzi jól magát az ember, ahol a hozzájuk tartozó jellemzők egyformán előfordulnak, tehát egyik elem sem túlsúlyos a másikkal szemben.  A következő felsorolás figyelembe vételével bárki feltérképezheti lakását és ha szükség van rá, alakíthatja környezete harmóniáját.

Yin Yang Fengshui a fürdőszobábanYin jelleg: hűvös, nem hivalkodó színek, padlózat borítása szőnyeggel, formabontó elrendezés, kisebb szobák, zárt terek helyiségek, árnyékos, sötét hely, hátsó eldugott szobák, egyéni helyek (privát területek, sarkok).

Yan jelleg: fény, meleg színek, nyitott terek, nagyobb helységek, szobák, első szoba, társas közös területek, szőnyeg nélküli padlózat, formális elrendezés.

A következőkben összegyűjtöttem néhány tippet, hogyan kezdjük el otthonunkat kicsit egészségesebbé tenni a wellness jegyében:Yin Yang Fengshui a lakásban

Víz
Miért takarékoskodjunk vele? Miért fontos, hogy odafigyeljünk, mit öntünk lefolyóinkba? Mert a víz - mint a levegő melletti másik éltető elemünk – ha eltűnik a földről, akkor vele az élet is eltűnik. Földünk területének legalább 60-70%-a víz, ám ezek mind sósak. Az édesvizet mindössze 1 % alkotja.

Zaj
A kellemes hang: energiaforrás. A kellemetlen hang: ártalom. A belső térből, főként a szomszédtól származó zajokat az úgynevezett úsztatott padló szűrheti ki. Ennek szerkezete: padlódeszka, alatta párnafa, ez alatt úsztatóréteg, mely ásványgyapotból készül, alatta pedig a födém. A kültérből származó (utcai, közlekedés okozta) zajokat és a szennyeződést, port az udvar növényzete (magas fák, kúszónövények) szűrheti ki. A zajos háztartási gépeket tegyük rá gumialátétre.


Yin Yang Fengshui a kertben
 A KERT
Tudta Ön hogy egy benzinnel működő fűnyíró nagyobb légszennyezést okozhat, mint egy autó? Ha benzines fűnyírót használ, első tippem, hogy cserélje le elektromosra. Ha a szabad területen sziklakertet vagy virágos esetleg zöldséges kertet alakít ki, ezzel is csökkentheti a gyepszőnyeg méretét, így ha minimálisra csökken a gondozásra szoruló gyepszőnyeg, az kézi kaszálással is megoldható. Csökkentse a kémiai anyagokat tartalmazó szerek használatát – próbálja meg természetes anyagokkal megoldani a kert gondozást.

A napenergiával működő kerti világítás egy kitűnő opció az energiatakarékos kültéri világításra, másrészt a kert nyári vagy idényjellegű átrendezésekor az elmozdítása nem okoz problémát. A nyári esték hangulatát ne bízza a véletlenre! A kert a lakás/ház folytatása a természetben. Yin Yang Fengshui a lakásban konyhában

KONYHA
A tűzhely és a sütő gázlángjával szén monoxid és nitrogén dioxid kerül a konyha levegőjébe. Ajánlatos évente megvizsgáltatni hogy a lakásban gázzal működő készülékek tökéletesen működnek e. A konyhai szagelszívó/ventilátor nemcsak a sütés/főzés illatait tünteti el a lakókörnyezetünkből, de a nemkívánatos gázokat is. Gyakran találkozom olyan háztartásokkal, ahol van ugyan szagelszívó, de sajnos nem használják, mondván „jaj csak összedobok valamit gyorsan, felesleges bekapcsolni…”Csak egy mozdulat az egész és soha nem felesleges!

A ma oly divatos mosogatógéphez annyit fűz a feng shui, hogy minden elmosogatott edénnyel a szívedet is kicsit tisztábbra mosod. Tehát ha van is mosogatógépünk, ne iktassuk ki teljesen a kézi mosogatást. Bármennyire is furcsa, komoly előrelépést tapasztalhatunk kapcsolatainkban, ha időről-időre, szisztematikusan, kézzel elmosogatjuk a piszkos edényeket.

WC
A naftalin tartalmú molyirtó/rovarirtó irritálhatja a tüdőnket, szemünket és a bőrünket is.
Gondoskodjon a repedések és hézagok folyamatos tömítéséről, ezzel megakadályozza a hívatlan vendégek mozgását, illetve arról hogy ebben a helyiségben lehetőleg soha ne legyen párás a levegő hiszen a nedvesség vonzza a hangyákat és más rovarokat.

FÜRDŐSZOBA
Bizonyos légfrissítők olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek összefüggésbe hozhatóak különböző légzési problémákkal, allergiával. A forgalomban lévő légfrissítő termékek valószínűleg mind megfelelnek az ide vonatkozó szabályoknak. De kérdezem Önt, Ön mennyit tud a légfrissítők összetevőivel kapcsolatos Magyarországon hatályos szabályokról? Én semmit és azt sem várom, hogy a gyártó cégek mélyreható vizsgálatokba kezdjenek termékeik egészségkárosító hatásaival kapcsolatosan. Alternatív megoldásként javaslom a potpourri-t és a természetes illóolajokat. Próbáljuk meg a lakásban folyamatosan jelenlévő kemikáliák mennyiségét a minimumra csökkenteni.

MOSÓKONYHA
Amikor mosógépet vagy szárítógépet vásárol, ha teheti mindig a legalacsonyabb energiaigényű gépek közül válasszon! Használjon olyan mosószert, ami hideg vízzel is kimossa a ruhákat, ezzel rengeteg energiát megspórol, hiszen a mosógép nem melegíti fel a mosáshoz használt rengeteg vizet.

TOVÁBBI CIKKEINK:

WELLNESS FÜRDŐK és Masszázsok 

Kezdje a napot arctornával!

Akupunktúra

Hatékony bőrfeszesítés

Wellness kezelések szótára

Belföldi Gyógyfürdő Élményfürdő Csúszdapark Termálfürdő

Wellness KONYHA

Wellness Program Otthon

Fogyókúra, Léböjt kúra Wellness hotelekben

TornaGyakorlatok Otthon

RÁK ellen B17 vitaminWELLNESSHÉTVÉGE HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

x
WellnessHétvége
A feliratkozással tanúsítom, hogy elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot. Tiszteletben tartjuk az Ön adatait és kizárólag saját és üzleti partnereink ajánlataival keressük meg.

Hazánk vidéki wellness szállodáinak kézzel válogatott ajánlataira kíváncsi? Jó helyen jár!

A legolcsóbb wellness ajánlatokra vadászik? Wellness csomagok akár 40-70% kedvezménnyel!

Szeretné, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás szolgálja ki? Várjuk, hogy megismerhessük!

Már feliratkoztam