Egészségkárosító fogászati anyagok

A műanyag alapú fogászati anyagok kisebb molekulájú építőkövekből, ún. monomerekből állnak, amelyek a felhasználás során fizikai, vagy kémiai hatásra összekapcsolódnak, azaz polimerizálódnak.

Egészségkárosító fogászati anyagok

Szabadon maradó összetevők.

A legfrissebb kutatások szerint a műanyag alapú fogászati anyagok (kompozitok, cementek) polimerizációs (összekapcsolódási) aránya mindössze 38-65%, azaz az a szerves molekulák (BisGMA, TEGDMA, HEMA) közel fele eredeti állapotában marad, amelyek a szájüregbe és a szervezetbe juthatnak.

Toxikus hatás.

2012 óta rohamosan nő azon tanulmányok száma, amelyek azt mutatják, hogy fehér tömések elkészítését követően a szerves összetevők megjelennek a nyálban, sőt a vizeletben is. Ezen molekulák többségét a nyál enzimjei további kisebb molekulákra bontják, amelyek mérgezőek a szervezetre, illetve rákkeltők. A hatások kiterjednek a magzatokra, gyermekekre, és a felnőttekre is különböző anyagcsere betegségek és fejlődési rendellenességek formájában.

Ma az Európában forgalmazott műanyag bázisú fogászati anyagok 87,8%-ában az építőkövek, azaz monomerek, toxikus BisGMA, TEGDMA és HEMA. Így a tömések, ma legalább akkora – ha nem nagyobb – kockázatot jelentenek a páciensek egészségére, mint az amalgám hőskorában.

Hogyan lehetnek forgalomban ezek az anyagok?

Egyrészt a probléma csak nem rég óta ismert, másrészt napjainkig nemigen volt alternatív megoldás. 2016-óta már vannak forgalomban olyan fogászati – műanyag bázisú – anyagok, amelyek nem tartalmaznak a fent említett egészségkárosító alkotóelemeket: ilyenek pl. a francia ELSODENT magas biokompatibilitású termékei. Az ELSODENT világelső az olyan fogászati anyagok fejlesztésében, amelyek nem tartalmaznak toxikus alkotóelemeket.Így már az orvos felelőssége, hogy olyan anyagokat alkalmazzon, amelyek nem károsítják a páciensek egészségét.


- Az Ön fogai is érintettek lehetnek?
- Érdemes-e kicseréltetni a régi töméseket?
- Számít néhány tömés?
- Hol talál olyan rendelőt/fogorvost, ahol az Elsodent magas biokompatibilitású anyagait használják?
- Csak a tömések jelentenek egészségügyi kockázatot?
- Pontosan milyen egészségkárosító hatásokat írtak le a tudományos cikkekben?
- Hogyan kérheti fogorvosától a magas biokompatibilitású Elsodent anyagok használatát?

Kérdéseire megtalálja a válaszokat a www.elsodent.hu oldalon.

WELLNESSHÉTVÉGE HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

x
WellnessHétvége
A feliratkozással tanúsítom, hogy elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot. Tiszteletben tartjuk az Ön adatait és kizárólag saját és üzleti partnereink ajánlataival keressük meg.

Hazánk vidéki wellness szállodáinak kézzel válogatott ajánlataira kíváncsi? Jó helyen jár!

A legolcsóbb wellness ajánlatokra vadászik? Wellness csomagok akár 40-70% kedvezménnyel!

Szeretné, hogy egy magyar tulajdonú családi vállalkozás szolgálja ki? Várjuk, hogy megismerhessük!

Már feliratkoztam